26/05/2018

Metsästysajat muuttuvat

Val­ti­o­neu­vos­to on an­ta­nut ase­tuk­sen, jon­ka ta­voit­tee­na on vä­hen­tää riis­ta­e­läin­ten ai­heut­ta­mia va­hin­ko­ja ja tar­vet­ta met­säs­tyk­seen liit­ty­viin poik­keus­lu­piin sekä pa­ran­taa saa­lis­tie­toa eri­tyi­ses­ti taan­tu­vien ve­si­lin­tu­jen osal­ta. Met­säs­ty­sa­jat pi­te­ne­vät ke­sä­kuus­ta al­ka­en usei­den riis­ta­la­jien osal­ta.

Hir­ven, val­ko­hän­tä­peu­ran ja met­sä­kau­riin met­säs­ty­sai­ko­ja pi­den­net­tiin eri­tyi­ses­ti met­sä- ja lii­ken­ne­va­hin­ko­jen es­tä­mi­sek­si. Koko maas­sa lo­ka­kuun toi­se­na lau­an­tai­na al­ka­va var­si­nai­nen hir­ven­met­säs­tys­kau­si jat­kuu vuo­den lop­puun, ja sen jäl­keen­kin hir­veä saa jat­kos­sa met­säs­tää il­man koi­raa tam­mi­kuun 15. päi­vään as­ti. Val­ko­hän­tä­peu­raa ja met­sä­kau­ris­ta saa vas­taa­vas­ti met­säs­tää var­si­nai­sen met­säs­ty­sa­jan li­säk­si il­man koi­raa hel­mi­kuun 1. päi­väs­tä hel­mi­kuun 15. päi­vään.

Meri- ja ka­na­dan­han­hien met­säs­tys pel­loil­la al­kaa jat­kos­sa jo 10. päi­vä­nä elo­kuu­ta. Pel­to­met­säs­tyk­sel­lä ra­joi­te­taan al­ku­syk­syn maa­ta­lous­va­hin­ko­ja, joi­ta han­het ai­heut­ta­vat eri­tyi­ses­ti ran­nik­ko­seu­dul­la.
Riis­ta­e­läin­ten ai­heut­ta­mia va­hin­ko­ja ra­joi­te­taan myös ora­van, kär­pän ja nää­dän rau­hoi­tu­sai­koi­hin teh­dyil­lä muu­tok­sil­la.

Muu­tok­set met­son, tee­ren ja pyyn rau­hoi­tu­sai­koi­hin mah­dol­lis­ta­vat met­säs­tyk­sen jat­ka­mi­sen hy­vi­nä lin­tu­vuo­si­na jou­lu­kuun 10. päi­vään as­ti. Jos lin­tu­kan­nat run­sas­tu­vat mer­kit­tä­väs­ti, uros­met­son ja -tee­ren tal­vi­met­säs­tys on li­säk­si mah­dol­lis­ta tie­tyil­lä alu­eil­la tam­mi­kuun 10. päi­väs­tä tam­mi­kuun lop­puun. Met­sä­ka­na­lin­tu­kan­to­ja ar­vi­oi­daan vuo­sit­tain kol­mi­o­las­ken­to­jen pe­rus­teel­la, ja met­säs­tys­tä ra­joi­te­taan tar­vit­ta­es­sa maa- ja met­sä­ta­lous­mi­nis­te­ri­ön ase­tuk­sel­la. Pel­to­pyyn met­säs­ty­sai­kaa pi­den­net­tiin jou­lu­kuun lop­puun as­ti. Muu­tok­sel­la pa­ran­ne­taan riis­ta­ta­lou­den toi­min­ta­e­del­ly­tyk­siä.

Metsästäjän lo­kuun 2020 alus­ta al­ka­en teh­tä­vä Suo­men riis­ta­kes­kuk­sel­le il­moi­tus myös saa­liik­si saa­mas­taan haa­pa­nas­ta, jou­hi­sor­sas­ta, hei­nä­ta­vis­ta, la­pa­sor­sas­ta, pu­na­sot­kas­ta, tuk­ka­sot­kas­ta, haah­kas­ta, al­lis­ta, tuk­ka­kos­ke­los­ta, iso­kos­ke­los­ta sekä no­ki­ka­nas­ta. Saa­lis­tie­don pa­ran­ta­mi­nen on vält­tä­mä­tön­tä, sil­lä edel­lä mai­nit­tu­jen ve­si­lin­tu­jen kan­nat ovat taan­tu­neet jo pit­kään. Il­moi­tuk­sen te­ke­mi­nen on­nis­tuu hel­pos­ti Oma riis­ta -pal­ve­lus­sa, mut­ta myös lo­mak­keel­la teh­tä­vä il­moi­tus on mah­dol­li­nen.

Ase­tuk­ses­sa on sään­nök­set myös met­säs­tyk­sen joh­ta­jan läs­nä­o­lo­vel­vol­li­suu­des­ta seu­ru­e­met­säs­tyk­ses­sä sekä met­säs­tyk­sen joh­ta­jan teh­tä­vis­tä suur­pe­to­jen met­säs­tyk­ses­sä.