Vesilintukantojen riistanhoidossa on yleistynyt sorsan keinopesien rakentaminen. Sorsien pesintä onnistuu paremmin keinopesissä, koska ne ovat turvassa pienpedoilta ja varislinnuilta. Alla ohjeet sorsan keinopesän rakentamiseen.
Kuvat: © Jokivarren Metsästysseura Ry. |
Materiaalit
- Metrin levyistä/korkuista, metalliverkkoa, esimerkiksi puutarha-aitaa, minkkiverkkoa, puutarhaverkkorullaa, vihreää aitaverkkoa/kotieläinverkkoa. Metallilangan tulee olla tukevaa, jolloin estetään pesän taipuminen (kanaverkkoa ei suositella tämän vuoksi).
- Yhteen keinopesään menee verkkoa n. 2 – 2,5 metriä.
- Pesän sisähalkaisija on 30 cm ja pituus 100 cm.
- Metrin lauta/lankku pesän pohjaan.
- Aitapaalu painekyllästetty 50 – 60 x 1500 – 1800 mm.
- Pihdit, sivuleikkurit, nippusiteitä tai alumiinirenkaita.
- Nippusiteitä 3,6×140 mm.
- Viemäriputkea aitapaalun päälle, estämään minkkien ja muiden pienpetojen pääsy pesään.
- Kuivikkeeksi heinää 5 – 10 cm kerros ja myös pesän sisään pehmikkeeksi tai olkea.
- Voidaan käyttää pehmikkeenä sammalta, heiniä, järviruokoa tai kortetta.
- Suositellaan käytettäväksi olkea verkon aluskatteeksi, pesän sisälle voidaan laittaa heinää.
- Aluskatteeksi, eli pesän päälle huopaa tai jotain muuta hengittävää materiaalia.
Kokoamisohjeet
1. Aukaise verkkorulla ja naulaa lauta verkkorullan päähän. Yhteen pesään verkkoa menee noin 2,5 metriä. Pesän sisähalkaisijan (30 cm) oikean koon voi helposti varmistaa 300 millisellä rumpuputken pätkällä. Verkko kiepautetaan yksi kierros putken ympäri ja laitetaan verkko kiinni kääntämällä reunat verkkoon kiinni tai tässä mallissa naulaamalla verkko lautaan.
Kuva: Halkaisija 30 cm. |
2. Käännä verkkoa kierros ympäri ja kiinnitä se lautaan. Tarkista, että halkaisija on vähintään 30 cm.
Kuva: Tukilauta. |
Kuva: Rakenteen tukeminen. |
4. Auki levitetyn verkon päälle levitetään kuiviketta ja aluskate. Tässä mallissa aluskatteeksi on laitettu hengittävää paperia. Katteeksi voidaan laittaa myös huopaa yms. säätä kestävää materiaalia. Kate voidaan jättää piiloon eli laitetaan heinä päälle, jolloin se on luonnollisemman näköinen.
Kuva: Aluskatteen lisääminen. |
Kuva: Kuivikkeen lisääminen. |
6. Lopuksi verkko katkaistaan leikkureilla ja verkon reuna kiinnitetään nippusiteillä tai naulaamalla. Malliksi asetettu rumpuputken pala voidaan poistaa, sillä pesä pysyy nyt muodossaan ilman apuputkeakin. Sorsanpesän suuaukon halkaisija on 30 senttimetriä. Silloin sorsa pystyy lennähtämään hyvin sisälle ja pystyy vielä puolustautumaan, jos vaikka varis yrittää munia ryöstää.
Juuri varislintujen vuoksi pesän pituus on hyvä olla metrin mittainen.
Kuva: Keinopesän putki valmiina. |
7. Keinopesän viimeistely. Pesä viimeistellään asentamalla sen sisään heinää pehmikkeeksi. Samalla pesäaukon suu siistitään ja suuaukkoja voi vahvistaa kiinnittämällä verkon päät yhteen. Pesään ei saa jäädä ulokkeita johon varislinnut voivat laskeutua.
Kuva: Vahvistaminen. |
8. Jalustan asentaminen keinopesään. Tukipuihin kiinnitetään minkkejä varten nousueste. Jotta pedot, kuten minkit ja supikoirat, eivät sorsan pesärauhaa häiritse, on tekopesä hyvä laittaa jalustan päälle. Pesä on hyvä laittaa noin metrin korkeuteen, jolloin veden vaihtelu ei sitä vaivaa, mainingit eivät huuhtele pesää ja silloin pesä on sen verran korkealla, että tukipuihin voi minkkejä varten kiinnittää nousuesteen.
Kuva: Jalustat valmiina. |
Kuva: Keinopesän asentaminen maastoon. |
Lähdeluettelo
Teksti ja kuvat: Tiedotusjaosto, Jokivarren Metsästysseura (2016): Sorsan keinopesän rakentaminen.
Näin pyöräytät sorsan tekopesän 45 minuutissa – vähän heinää ja verkkoa. Saatavilla verkossa: https://yle.fi/uutiset/3-7987194