01/12/2023

Riistan talviruokinta

Talven lähestyessä riistaeläinten ravinnonsaanti vaikeutuu. Riistan talviruokinta on hyvin järjestettynä erinomaista riistanhoitoa eli riistanhoidollista tukiruokintaa. Riistaruokinnalla parannetaan eläinten kuntoisuutta talven varalle ja autetaan eläimiä selviämään talven yli. Ruokintaa järjestetään metsäkauriille, jäniksille ja riistalinnuille. Talviruokintapaikka perustetaan alueelle, jonne riistaeläimet luonnollisesti hakeutuvat talveksi. Talviruokinnan kriittisin vaihe on helmikuusta eteenpäin. Riistan talviruokintapaikan perustaminen ja riistakameroiden sijoittaminen ruokintapaikoille vaatii aina maanomistajan luvan. Metsäkauriille voidaan tarjota kauraa, juureksia ja heinää. Metsäjänikselle voidaan puolestaan kaataa haapoja ja tarjota puidenalaoksille sijoitettuna heinää. Ruokinnalla tuetaan riistan hyvinvointia ja vähennetään riistan aiheuttamia vahinkoja. Tässä artikkelissa perehdytään riistan talviruokinnan perusteisiin.


Riistan talviruokinta


  • Ruokinnan tarkoitus: Riistan talviruokinnan päätavoitteena on tarjota riistaeläimille lisäravintoa, jotta ne säilyttävät riittävän ravinnon saannin ja voivat selviytyä talven yli. Ankarina ja runsaslumisina talvina lisäruokinnan tarve kasvaa. Kevättalvi on riistalle haastavaa aikaa, koska lumipeitteen alla on vähän syötävää, ja maan paljastuminen vihreiden kasvien osalta kestää pitkään. Erityisesti metsäkauriit talviruokinnasta.
  • Ruokinnan tarve: Talvella luonnonkasvit ja -ruohot ovat lumipeitteen alla tai muuten vaikeasti saavutettavissa. Tämä tekee riistaeläinten ravinnon hankkimisesta vaikeampaa. Siksi talviruokinnalla pyritään täydentämään niiden ruokavaliota.
  • Ruokinnan toteutus: Riistan talviruokinta toteutetaan yleensä erityisillä ruokintapaikoilla, joille levitetään esimerkiksi heinää, viljaa tai muita sopivia rehuja. Ruokintapaikat sijoitetaan huolellisesti, jotta ne eivät houkuttele riistaa liian lähelle liikennettä tai muihin vaarallisiin paikkoihin.


Rehunauris eli turnipsi.

Talviruokintapaikan sijainti ja suunnittelu
Talviruokintapaikka perustetaan alueelle, jossa se ei haittaa liikennettä. Paikan valinnassa huomioidaan se, etteivät eläimet joudu kulkemaan teiden ylitse päivälepopaikoiltaan. Kun metsäkauriiden elinalueet ja kulkureitit tiedetään, voidaan ruokintaa sijoittaa sellaiseen paikkaan, jossa metsäkauriit eivät joudu ylittämään vilkasliikenteisiä teitä kulkiessaan ruokintapaikoille. Paikka tulee valita eläinten luontaisten elinalueiden mukaan ja välttää vilkasliikenteisien teiden läheisyyttä. Talviruokintapaikka tuleekin perustaa alueelle, jonne riistaeläimet luonnollisesti hakeutuvat talveksi. 

Talviruokintapaikan perustaminen vaatii suunnittelua. Mikäli alueen riistaeläinkanta on vahva, niin silloin talviruokintaa ei kannata toteuttaa laajassa mittakaavassa. Kettu ja ilves saavat helppoa saalista ruokintapaikoilta vierailevista riistaeläimistä ja esimerkiksi vilja houkuttelee ruokinta-automaateille jyrsijöitä ja supikoiria. Ruokintapaikan suuri eläintiheys voi olla leviämisalusta taudinaiheuttajille. Talviruokinnan määrää tulee siis tarkkailla ja mitoittaa se tarpeen mukaan. Riistanhoidollisella tukiruokinnalla on perusteet esimerkiksi harvan metsäkauriskannan alueilla.

Riistan talviruokinnassa on hyvä huomioida seuraavat perusasiat. Ensinnäkin ruokintapaikkoja tulee olla riittävästi, jotta yksittäiselle ruokintapaikalle ei kerry liian suuri eläinmääriä, jolloin myös petoeläinten vaikutus pienenee. Useampi ruokintapaikka mahdollistaa riistaeläimille paremman turvan petoja vastaan. Kerran aloitettua talviruokintaa tulee jatkaa kevääseen saakka, lumien sulamiseen saakka. Lisäksi tarjottavien rehujen pitää olla hyvälaatuisia (apilapohjaiset rehut pienimuotoisesti) ja lisäksi tulisi tarjota viljoja, juureksia, vihanneksia ja heinää. Ruokintaan käytetään riista-automaatteja ja lisäksi maahan ruokkiminen on luontevaa (Lähde: Ruokinta). Maahan ruokkiessa tulee paikkaa vaihtaa säännöllisesti.

Talviruokinnan avulla saadaan käsitys metsästysalueen riistaeläinkannoista. Riistakantoja voidaan seurata riistakameroilla ruokintapaikoilla. Riistanhoito ja ruokintapaikan perustaminen vaatii maanomistajan luvan. Riistanhoito on alueen omistajan oikeus. Metsästysoikeuden vuokrauksessa siirtyy myös riistanhoito-oikeus vuokraajalle. Metsästyslain 15. pykälä kuuluukin: 

"Jollei muuta ole sovittu, vuokralaisella on oikeus metsästysvuokra-alueella suorittaa riistanhoidollisia toimenpiteitä. Tällöin hän ei saa aiheuttaa vahinkoa tai haittaa alueen omistajalle tai haltijalle (Lähde: Ruokinta)."
Riistan talviruokinta on monilla tavoin perusteltua. Oikein sijoitetulla ruokintapaikalla voidaan vähentää maa- ja metsätaloudelle sekä liikenteelle aiheutuvia vahinkoja. Lisäksi ruokintapaikoilla on merkittävä rooli pienten hirvieläinten kannanhoidossa. Riistan talviruokinta on hyvä aloittaa jo ennen lumen tuloa, jotta eläimet löytävät ruokintapaikat ja niiden elimistöllä on aikaa sopeutua tarjottavaan ravintoon.
Monet riistaeläimet hyötyvät talviruokinnasta. Metsäkauris on tyypillinen talviruokinnan kohde. Lisäksi metsäjänis, rusakko, fasaani ja peltopyy tulevat tarjotulle ruokinnalle. 
"Ruokintapaikka on sijoitettava siten, etteivät eläimet joudu kulkemaan vilkkaiden teiden ylitse. Ruokintaa pihapiirissä ei suositella, sillä se voi johtaa eläinten kesyyntymiseen ja aiheuttaa liikenne- ja puutarhavahinkoja. Lähde: Muuttola 2019."
Riistan ruokinta-automaatti.










 



Talviruokintapaikalla tarjottavat viljat, juurekset ja heinät


Omenat, juurekset, kaalit, peruna ja rehujuurikkaat maistuvat riistalle. Lisäksi riistaeläimille tarjotaan viljaa, kuten kauraa sekä apilapitoista heinää. Riistalinnuille tarjotaan viljaa sekä hienojakoista soraa jauhinkiviksi. Lintujen ruokintapaikan läheisyydessä tulee olla suojakasvillisuutta, mihin ne voivat vaaran uhatessa paeta. Talviruokinta on eläinten perusenergiahuoltoa, joka auttaa selviämään talven yli. Tarjottavan ravinnon määrän tulee vastata ruokintapaikalla käyvien eläinten määrään.
"Ruokinnan ylitarjontaa tulee välttää. Näin myös mahdollisten tautien ehkäisy on paremmin hallinnassa. Lähde: Muuttola 2019."

Ruokintapaikan puhtaus on tärkeää ja maahan ruokittaessa paikkaa tulee aina hieman vaihtaa. Pilaantunutta ravintoa ei eläimille tarjota.

"Esimerkiksi vanhaa leipä tai pulla voi sisältää homekasvustoa, mikä saattaa aiheuttaa ruoansulatushäiriöitä ja jopa eläimen menehtymisen. Lähde: Muuttola 2019."  

 

Ohjeita riistan talviruokintaan 

Kuva: Metsäkauriit 23.10.2021.

  • Riistan ruokinta vaatii aina maanomistajan luvan.
  • Ruokintaan voidaan käyttää ruokinta-automaatteja (viljan tarjoamiseen) ja katoksia sekä tarjota heinää maahan.
  • Ruoki maltillisella määrällä, varsinkin viljaa.
  • Huolehdi ruokintapaikan siisteydestä.
  • Ylläpidä useampaa pientä ruokintapaikkaa yhden ison sijasta. 
  • Monen ruokintapaikan taktiikalla vältytään tartuttamasta tauteja eläimiin ja vähennetään petojen saalistusta.
  • Ruokintapaikat tulee sijaita kaukana isoista teistä, kuitenkin niin, että talviruokinta onnistuu.
  • Jaloillaan seisova ruokakaukalo pitää ympäristön siistinä, eikä houkuttele paikalle hiiriä ja rottia.
  • Metsäkauriin ruokkiminen pelkästään viljalla horjuttaa sen ruoansulatusta. Se saattaa korjata nestetasapainoa syömällä havupuiden taimia. Metsäkauriiden ruokinnassa on tärkeää monipuolisuus.
  • Nuolukivistä eläimet saavat suoloja ja hivenaineita. Kuitenkin taimikoiden läheisyyteen ei tule sijoittaa nuolukiviä.
  • Taimikoiden läheisyyteen ei tule perustaa ruokintapaikkoja.
  • Maahan ruokittaessa paikkaa tulee vaihtaa joka kerta, koska puhtaudella on tärkeä vaikutus eläinten hyvinvointiin. Useampi ruokintapaikka vähentää myös eläinten kilpailua ruokintapaikan ravinnosta.
  • Likaantunut tai saastunut ruoka on hyvä leviämisalusta taudinaiheuttajille. 
  • Talviruokintapaikalla tehdään yksi huoltokerta viikossa, mikäli tarjolla on vain viljaa.
  • Metsäkauriiden talviruokinta parantaa eläinten lisääntymistulosta ja kasvattaa siten kaurispopulaatioita.
  • Leipää ei tule tarjota riistaeläimille, kuten metsäkauriille (ruuansulatushäiriöt).
  • Pelkkää kauraa ei tarjota metsäkauriille vaan lisäksi apilapitoista kuivaheinää, säilörehua, ja erilaisia nestepitoisia juureksia sekä lehtikerppuja.
  • Heinää varten kannattaa tehdä katos. 
  • Ruokinta-automaatti on kätevä tapa tuoda esimerkiksi viljaa metsäkauriiden saataville. Vilja suositellaan lisäksi murskattavan ennen kuin sitä tarjotaan metsäkauriille, sillä niiden elimistö pystyy tällöin käsittelemään ravinnon paremmin. Viljaa yksistään ei tule tarjota metsäkauriille.
  • Jänikselle viedään heinää ruokintapaikoille ja kaadetaan haapoja (lupa maanomistajalta). Lisäksi lehtikerput, kuivattu ja suolattu heinä on herkkua jäniksille. Se voidaan levittää maastoon puiden alaoksille.
  • Talviruokinnan kohteita ovat metsäkauriiden ja jänisten lisäksi fasaani ja peltopyy.
  • Annosteleva ruokinta-automaatti on hyvä apuväline riistan talviruokintaan. Ruokintapaikalla pitää kuitenkin olla lisäksi juureksia ja heinää.
  • Ruokintapaikan talviaikaisesta liikenteestä ja riistakameran käyttämisestä on sovittava maanomistajan kanssa. 
  • Talviruokintaa on hyvä suunnitella metsästysseuran ja riistanhoitoyhdistyksen vuosikokouksessa sekä toteuttaa käytännön järjestelyt.

Lähteet ja lisätietoa

Teksti ja kuvat: Jokivarren Metsästysseura ry, Tiedotusjaosto.
Färm, Kirsi:  Talviruokinta poistaa pihakäyntejä ja estää kolareita. Saatavilla: https://jahtimedia.fi/luonnossa/helpota-sorkkaelainten-talvea
Hirvikota: Talviruokintapaikan perustaminen. Saatavilla: https://hirvikota.wordpress.com/talviruokinta-paikan-perustaminen/. Talviruokinta. Saatavilla: https://hirvikota.wordpress.com/talviruokinta/
Koho, Mikko: Riistan talviruokintaa kannattaa jatkaa keväälläkin. Saatavilla: https://jahtimedia.fi/luonnossa/riistan-talviruokintaa-kannattaa-jatkaa-kevaallakin
Muuttola, Marko. Aika aloittaa riistan talviruokinta. Saatavilla: https://riista.fi/aika-aloittaa-riistan-talviruokinta/
Suomen Riistakeskus: Ruokinta. Saatavilla: https://riista.fi/riistatalous/luonnon-ja-riistanhoito/ruokinta/
Sutinen, Sirpa: Viljaa ja vihanneksia riistalle. Saatavilla: https://www.metsaan-lehti.fi/uutiset/virkistys/viljaa-ja-vihanneksia-riistalle.html